Grip voor huisartsen

Bij Grip zien we dat steeds meer vrouwen via de huisarts bij ons komen. Om verduidelijking te geven over Grip en de toegevoegde waarde van onze test hebben wij deze pagina gemaakt.

Waarom bestaat Grip?

Dit komt je wellicht bekend voor: we zijn vrouwen van begin 30, we weten dat we ooit misschien wel kinderen willen, maar het liefst - nog niet. Dit kan om allemaal verschillende redenen zijn, misschien wil je wel juist eerst een carrière bouwen of op wereldreis gaan.

 

We hebben allemaal die doodenge grafieken gezien waarin je vruchtbaarheid vanaf je 30e achteruit gaat, en dan tussen 35 en 40 keihard naar beneden dendert. Die data is beter dan helemaal geen informatie, maar eigenlijk willen we natuurlijk niet weten wanneer de gemiddelde vrouw minder vruchtbaar wordt, maar waar wij zitten op die grafiek. 

 

We weten dat fertiliteitsartsen in het ziekenhuis vaak een bloedtest voorschrijven die de meest voorkomende oorzaken van verminderde vruchtbaarheid uitsluit. Dat betekent natuurlijk nog steeds niet dat je dan garantie hebt op een baby, maar het is een goed begin om te begrijpen hoe je ervoor staat. Als je weet dat je problemen hebt met je eisprong, of dat je een minder dan gemiddelde hoeveelheid eitjes hebt, dan kun je daar rekening mee houden nu je nog tijd hebt. 

Het probleem: je kunt pas een fertiliteitsarts zien wanneer je al een jaar lang zonder succes zwanger probeert te worden, of wanneer je klachten hebt. Als gezonde vrouwen die nog niet aan kinderen toe zijn is het onmogelijk om toegang te krijgen tot die testen. 

Onze oplossing: Een thuistest die je vanuit je woonkamer kunt doen. Deze test is hetzelfde als die je van een fertiliteitsarts zou krijgen - minus de wachttijd bij een fertiliteitsarts en de wachttijd om een verwijzing te krijgen. Zo kunnen we proactief meer te weten komen over ons lichaam, en als er iets mis is ook eerder ingrijpen. De koper prikt zelf thuis en stuurt het bloed op naar het lab. Wij krijgen 

Waarom is Grip interessant voor huisartsen?

Uit onze interviews met huisartsen is gebleken dat de meeste huisartsen wekelijks wel iemand krijgen met een fertiliteit gerelateerde hulpvraag. Deze hulpvragen kunnen van heel simpel tot zeer complex zich voordoen. Als huisarts wil je natuurlijk iedereen zo goed mogelijk helpen en gerust stellen waar mogelijk, vooral als het om iets zeer kwetsbaar gaat als fertiliteit.

Het probleem: doorverwijzen naar een fertiliteitsarts is vaak pas mogelijk na een jaar volgens de NHG standaard. Voor sommige vrouwen voelt dit te lang aan, denk aan iemand die 39 is en zwanger probeert te raken. Voor deze zal een jaar wachten voor een eventuele verwijzing, en de ongerustheid van het onbekende, een enorm effect hebben op de kwaliteit van leven. Ook is een verwijzing naar de fertiliteitsarts erg prijzig (900 euro ongeveer), terwijl er in veel gevallen geen uitsluitsel gegeven wordt over de problematiek die ervaren wordt. Ook kan het behandelingstraject als enorm zwaar ervaren worden.

Grip kan dus ingezet worden als anderhalflijnszorg, waarbij de test thuis middels een vingerprik uitgevoerd kan worden. 

Wat zegt een Grip test?

Problemen van de schildklier

We testen TSH

Geblokkeerde eileiders

We testen Chlamydia IgG

PCOS

We testen AMH, LH, T

Hoeveelheid eitjes

We testen AMH

Een Grip test geeft inzicht in het risico op veelvoorkomende oorzaken van sub- en infertiliteit. Met deze test wordt er gekeken naar het risico op PCOS en geblokkeerde eileiders, problemen van de schildklier en de hoeveelheid eitjes. De test hebben we ontwikkeld in samenwerking met prof. Frank Broekmans, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan het UMC Utrecht, en verschillende fertiliteitsartsen.

De test vertelt niet of iemand vruchtbaar is of niet. Ook worden er geen zekerheden gegeven. Hetgeen wij wel doen is de individuele labwaarden vergelijken en een risico-inschatting geven op basis van wetenschappelijke literatuur. Vervolgens worden de uitslagen overzichtelijk in een rapport gebundeld. Per gedeelte wordt er duidelijk verteld wat deze uitslagen wél betekenen en wat dit niet betekent om zo verwarring te voorkomen. 

Hoe ziet zo'n resultaat er dan uit?

Om voor u duidelijk te hebben hoe een Grip rapport vormgegeven is en wat er zoal instaat hebben we een aantal inkijkrapporten waar u rustig doorheen kunt kijken.

Insert in-range report

Insert out-range report

Bent u geïnteresseerd of wilt u nog meer weten? Vul dan het onderstaande formulier in.

Thank you for joining the Grip community.

About

FAQ

Career

Contact

Privacy

 

 

Join our #slack community

Grip Fertility tests are intended exclusively for wellness monitoring. The tests are not to be used for diagnosis or to replace a consultation with a doctor. 

Grip logo.png

Get Grip.