• Mohamed Badaou

Alles over LH (Luteïniserend hormoon)Wat is LH?

LH staat voor Luteïniserend Hormoon. LH speelt een belangrijke rol in de ovulatie. Wanneer LH zijn piek bereikt wordt er een eicel vrij gegeven uit de eierstok.

Waarom is LH-test nodig?

Het testen van je LH kan nodig zijn om vruchtbaarheid kwesties met je eierstokken te evalueren. Het helpt bij het onderzoeken van onregelmatige menstruele cycli. Zodra je in de menopauze raakt, zullen de LH niveaus stijgen als je eierstokken ophouden met functioneren, en je eicelvoorraad leeg is

Wanneer kan ik LH testen?

Om je LH zo nauwkeurig mogelijk te meten moet je een bloedmonster verzamelen op de 3e volledige dag van je menstruatie. De eerste dag van je menstruatie is de eerste dag dat je echt bloed. Bijvoorbeeld, als je menstruatie begon op maandag, maar je hebt alleen spotten en het bloeden begint pas op dinsdag, dan dinsdag zal de eerste dag van de periode. Donderdag is dan de 3e dag van je cyclus- dit is dan ook de dag waarop je je vinger moet prikken en het bloed moet afnemen.

Ik gebruik hormonale anticonceptie, kan ik mijn LH testen?

Nee, LH geeft inzicht in je ovulatie. Wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt, heb je geen eisprong. Als gevolg hiervan kunnen we dus je LH niet testen.

Mijn LH is afwijkend, wat betekent het?

Teveel of te weinig LH kan onvruchtbaarheid of problemen met je cycli veroorzaken. Als je resultaten afwijken van het referentiewaarden, raden we je aan deze te delen met je huisarts. Je kunt ook een gesprek aanvragen met de arts van Grip via hello@gripfertility.com.


Thank you for joining the Grip community.

Grip Fertility tests are intended exclusively for wellness monitoring. The tests are not to be used for diagnosis or to replace a consultation with a doctor. 

Grip logo.png

Get Grip.