• Mohamed Badaou

Alles over Totaal T (totaal testosteron)

Testosteron wordt vaak gezien als een mannenhormoon, echter vrouwen hebben ook testosteron. Sterker nog, testosteron speelt een enorm belangrijke rol in je vruchtbaarheid en cyclus. Vraag je je af welke effecten een hoog testosteron op je lichaam heeft, wanneer en hoe je je testosteron kunt testen? Lees dan verder!Wat is Totaal T?

Totaal T staat voor totaal testosteron. We gebruiken het om te achterhalen waarom iemand mannelijke fysieke eigenschappen (denk: haargroei, acne, kaalheid), onvruchtbaarheid, of Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) heeft. 1 op de 10 vrouwen heeft PCOS. Het hebben van een hoge T-waarde, in combinatie met een hoge AMH en lage LH, geeft je ongeveer 75% zekerheid dat je last heeft van PCOS (ref 1).

Wanneer kan ik mijn totaal testosteron testen?

Testosteron fluctueert gedurende je cyclus, daarom is het voor de vruchtbaarheidstest van Grip belangrijk dat je op de 3de volledige dag van je menstruatie bloed uit je vinger afneemt.

De eerste dag van je menstruatie is de eerste dag dat je echt bloedt. Bijvoorbeeld, als je menstruatie begon op maandag, maar je hebt alleen spotten en begint pas te bloeden op dinsdag dan zal dinsdag de eerste dag van je periode zijnen donderdag de 3e dag – op donderdag dien je dan je vinger te prikken en je bloed te verzamelen.

Ik gebruik hormonale anticonceptie, kan ik mijn testosteron te testen?

Nee, er is bewijs dat hormonale anticonceptie het testosteronniveau met 61% kan verlagen (ref 2). Als gevolg hiervan testen we Totaal T niet als je de pil of andere hormonale anticonceptie gebruikt.

Ik heb een laag / hoog niveau van testosteron, wat betekent dat?

Vrouwen kunnen gezondheidsproblemen hebben als gevolg van lage of hoge niveaus van testosteron. Vrouwen met hoge niveaus van testosteron kunnen aan PCOS lijden, vooral in combinatie met hoge AMH en lage LH. Een hoog niveau van testosteron kan symptomen opwekken zoals een onregelmatige menstruatiecycylus, lage seksuele drang, vaginale droogheid en vruchtbaarheidsproblemen.

Als je resultaten afwijken van de referentiewaarden, raden we je aan deze te delen met je huisarts. Over het algemeen zal de huisarts je doorsturen voor extra onderzoek, zoals het meten van vrije testosteron. Je ook een gesprek aanvragen met de arts van Grip via hello@gripfertility.com.

Verwijzingen

1. https://link.springer.com/article/10.1007/s10815-013-0149-0

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK164632/


Thank you for joining the Grip community.

Grip Fertility tests are intended exclusively for wellness monitoring. The tests are not to be used for diagnosis or to replace a consultation with a doctor. 

Grip logo.png

Get Grip.