• Anne Marie Droste

Kijken: Grip op Radar (AVROTROS)

Grip komt maandag op TV. Je zou denken dat we door het dolle zijn met alle aandacht, maar Grip komt op TV doordat de Nederlandse Vereniging van Gynaecologen (NVOG) bang is dat Grip vrouwen aanzet tot het uitstellen van hun kinderwens. Het is voor een 6 maand oude startup behoorlijk schrikken wanneer je op nationale TV door een gezelschap artsen verteld wordt dat je mensen met eierstokken aanzet tot de verkeerde keuzes.


De schrik heeft inmiddels plaats gemaakt voor verontwaardiging.


Ik ben Grip begonnen omdat ik als 30 jarige geen idee had hoe m’n eigen lichaam eigenlijk werkte, en welke invloed dat zou hebben op mijn vruchtbaarheid. De NVOG is er niet voor mij - ik kan pas met een dokter praten wanneer ik 12 maanden geprobeerd heb om zwanger te worden en het lukt niet. 27% van de hoger opgeleide Nederlandse vrouwen blijft kinderloos, en 4 op de 10 heeft daar spijt van.


De NVOG beweert dat de Nederlandse jonge vrouw slechtere keuzes zou maken wanneer ze meer informatie over haar eigen lichaam heeft, en die vervolgens heeft besproken in een doktersconsult. Dit op basis van testimonials op onze website van mensen die nadat ze een Grip test hebben gedaan niet halsoverkop zijn begonnen met zwanger worden.


Als jonge vrouw ben ik daar behoorlijk boos over. Een arts moet ons in staat stellen betere beslissingen te maken over ons leven, niet om die beslissingen voor ons te nemen. Ik word er ongelofelijk moe van dat dokters lijken te denken dat ik niet in staat ben over mijn leven te bepalen op basis van complexe informatie. Wel of geen kinderen, en wanneer, is MIJN keuze. Daar heeft verder echt niemand iets mee te maken, en de NVOG al helemaal niet.


De Radar opnames

We zijn extreem expliciet en transparant geweest in dat Grip testen geen garanties of voorspellingen kunnen doen. Een Grip test is een goede manier om proactief na te denken over je vruchtbaarheid, en niet te hoeven wachten tot het te laat is. Omdat we onze vruchtbaarheid gemiddeld overschatten, kan meer leren best even schrikken zijn. We vragen iedereen 3 maanden nadat je een test gedaan hebt of je nu iets veranderd hebt, en bijna 80% geeft aan nu eerder aan kinderen te willen beginnen. Dat had de NVOG ook gewoon bij ons kunnen checken voordat ze een TV programma op ons af stuurden.


Wij hebben niks te maken met welke keuzes jij maakt over jouw leven. We zijn wel verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie die we verstrekken, en daar sta ik vierkant achter (en de NVOG gelukkig ook). De Grip test is ontwikkeld in samenwerking met een hoogleraar voortplantingsgeneeskunde, nota bene lid van de NVOG. Vervolgens hebben we 2 huisartsen, een psycholoog, en een heel scala artsen in opleiding gevraagd om naar de rapporten te kijken. Onze dokters die de consulten doen krijgen training van een psycholoog om te zorgen dat ze in staat zijn die complexe en gevoelige informatie echt goed aan jou uit te leggen.


Je zou denken dat de NVOG daar blij mee zou zijn.


Na afloop van de Radar opnames hebben we gelukkig met elkaar gebeld. Hier een screenshot van onze gezamenlijke email aan Fons van Radar, waarin je kunt lezen wat we afgesproken hebben:


We zien er naar uit om de wereld te laten zien dat jonge mensen met eierstokken prima in staat zijn zelf te bepalen of en wanneer ze kinderen willen, wanneer ons maar de toegang tot de juiste informatie verschaft wordt.


Ik hoop dat je gaat kijken maandag!


Namens Ling, Noor, en ons hele team,


Anne Marie Mede-oprichtster, Grip Fertility

Ling & Anne Marie

Thank you for joining the Grip community.

Grip Fertility tests are intended exclusively for wellness monitoring. The tests are not to be used for diagnosis or to replace a consultation with a doctor. 

Grip logo.png

Get Grip.