• Mohamed Badaou

Waarom we je FSH, E2, PRL, vrije T4 en SHBG niet testen.

Zoals je misschien al gemerkt hebt, zijn een paar van de hormonen die betrokken zijn bij je cyclus niet opgenomen in je Grip-test. Hieronder leggen we uit waarom.


Follikel stimulerend hormoon (FSH)

FSH is, zoals de naam al verklapt, een hormoon dat betrokken is bij de groei van je follikels (dit zijn ei blaasjes) - het stimuleert kleine en jonge follikels om te groeien tot volwassen follikels, klaar om een eicel vrij te geven. Je FSH-niveaus veranderen veel tijdens je cyclus en ook tussen afzonderlijke cycli (ref 1). Door deze wisselingen is een FSH test slechts een momentopname en geen goede afspiegeling van het daadwerkelijke beeld.

Net als AMH, kan FSH worden gebruikt als een indicator voor je eicelreserve - dat is de technische term voor de hoeveelheid eieren die je nog in je eierstokken hebt zitten. Echter, het is aangetoond dat AMH een nauwkeuriger voorspeller is van je eicelreserve en de leeftijd waarop je in de overgang zult gaan dan FSH(ref 2). Om deze reden, allereerst en natuurlijk om je ook wat € te besparen, kiezen we ervoor om alleen je AMH te testen in onze screening test.

Oestradiol (E2)

Oestradiol is een van de drie oestrogeenhormonen die van nature door het lichaam worden geproduceerd.

Estradiol's belangrijkste functie is om het vrouwelijke voortplatingssysteem te ontwikkelen en onderhouden. Tijdens de menstruatie neemt het Estradiol-niveau toe waardoor het eicel kan worden vrijgegeven en in kan nestelen zodra het bevrucht wordt.

Omdat we je ovulatie al testen door middel van LH, hoeven we nog niet dieper te duiken in E2.

Prolactine

Prolactine is ook bekend als het 'borstvoeding hormoon', maar naast deze werking in de melkproductie heeft het meer dan 100 andere functies die het kan beïnvloeden, zoals ovulatie, maar ook het reguleren van je immuunsysteem en zelfs het maken van nieuwe bloedcellen (ref 3).

Naast de multifunctionaliteit van prolactine, is er ook een uitgebreide lijst van dingen die je prolactine niveaus kunnen beïnvloeden. Dit varieert van bepaalde medicijnen tot geslachtsgemeenschap en zelfs tepelstimulatie (dit kan je prolactine niveaus verhogen – wie had dat gedacht!).

Omdat we nooit kunnen anticiperen op alle verschillende oorzaken die je prolactine niveaus kunnen veranderen, hebben we ervoor gekozen om prolactine niet te testen. Door al deze verschillende invloeden kunnen we niet zeker weten wat je onderliggende oorzaak zou kunnen zijn. Daarnaast, zijn er nog andere hormonen die we wél testen en ook iets over je ovulatie zeggen, dus we kunnen nog steeds iets zeggen over de status van je cyclus!


Vrij T4

Je schildklierhormonen worden strak gecontroleerd via twee klieren in je hersenen: de hypothalamus produceert thyrotropinevrijmakendhormoon (TRH), die op zijn beurt weer de hypofyse stimuleert om schildklier stimulerend hormoon (TSH) af te geven. TSH spoort je schildklier aan om T4 en T3 vrij te geven. Dit hele systeem wordt in balans gehouden door middel van (negatieve) feedback. Wanneer er genoeg T4 of T3 aanwezig is wordt er een signaal weer doorgegeven om de productie van de eerdere hormonen – TRH en TSH – te verminderen. Dit negatieve feedback systeem zorgt er voor dat de hersenen weten wanneer ze minder of meer TRH & TSH moeten produceren.

Om te screenen op afwijkingen in je schildklierfunctie, kiezen we er alleen voor om TSH te testen. Als je TSH-waarde abnormaal is (te hoog of te laag), raden wij je aan om verder te testen via je huisarts om erachter te komen waar in het systeem het probleem ligt (bijvoorbeeld in je hypofyse of in je schildklier zelf). Als je een normaal TSH-niveau hebt, is de kans dat je een normale schildklierfunctie hebt groot. Het helpt ook om de prijs van de test laag te houden, door alleen TSH te testen😊.

Geslachtshormoon binding Globulin (SHBG)

SHBG is een eiwit dat wordt geproduceerd in je lever en kan binden aan hormonen zoals testosteron en oestradiol. Hoge niveaus van SHBG suggereren dat er minder 'vrije' testosteron of oestradiol beschikbaar is in je bloed, omdat het grootste deel van deze hormonen dan gebonden is aan SHBG. Oestradiol en testosteron worden inactief wanneer deze gebonden worden aan SHBG. Een hoog SHBG niveau suggereert dus dat je testosteron en oestradiol minder actief is dan normaal

SHBG-tests worden normaliter niet gebruikt bij vruchtbaarheidsbeoordelingen. Echter, het kan worden gebruikt in het geval je arts wil meer weten over waarom je testosteron of oestradiol niveaus hoog of laag zijn. Omdat de Grip test eigenlijk een screening is voor je vruchtbaarheid en geen tool om een diagnose te stellen is het niet nodig om zo diep in je hormonen te duiken.

Verwijzingen

1. Kwee J, Schats R, McDonnell J, Lambalk C, Schoemaker J. Intercycle variability of ovarian reserve tests: results of a prospective randomized study. Human Reproduction. 2004;19(3):590-5.

2. Depmann M, Eijkemans M, Broer S, Scheffer G, Van Rooij I, Laven J, et al. Does anti-Müllerian hormone predict menopause in the general population? Results of a prospective ongoing cohort study. Human reproduction. 2016;31(7):1579-87.

3. Bole-Feysot C, Goffin V, Edery M, Binart N, Kelly P. Prolactin (PRL) and Its Receptor: Actions, Signal Transduction Pathways and Phenotypes Observed in PRL Receptor Knockout Mice. Endocr Rev. 1998;19(3):225-268. doi:10.1210/edrv.19.3.0334

Thank you for joining the Grip community.

Grip Fertility tests are intended exclusively for wellness monitoring. The tests are not to be used for diagnosis or to replace a consultation with a doctor. 

Grip logo.png

Get Grip.